Kürtaj Sonrası Korunma

Kürtaj sonrası nasıl güvenli ve etkili korunabilirim

Size uygun ve güvenlibir korunma yöntemi ile ilgili bilgilendirme için danışmanlık yapmaktayız

Hormonal korunma hapları ile korunmaya karar verdiyseniz kürtaj olunan günhapı içmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde korunmak isterseniz reçetenizdüzenlenecektir. Eğer sigara içiyor veya pıhtılaşma bozukluğpıhtı atma riskinizyüksektir. Bu durumda tekli hormon preparatı önerilmektedir.
Uzun süreli korunma için bakırlı veya hormonlu spiral düşünüyorsanız siziniçin en uygun zaman narkoz altındayken kürtajdan hemen sonra spirali takmaktır.Bu sayede tamamen ağrısız olarak spiraliniz takılmış olur. Özellikle çokgüvenli ve kullanım kolaylığı olan bir korunma yöntemine ulaşmış olacaksınız.

Kan uyuşmazlığı nedir, ne zaman kanuyuşmazlığı iğnesi gereklidir ?

Yaklaşık toplumun % 85 iRh pozitif, sadece %15’i de Rh negatif kan grubuna sahiptir. Rh negatif kantaşıyanlar, Rh pozitif kan grubu ile kan temasında bulunursa savunma sistemleridevreye girer. Doğum veya kürtaj sonrası böyle bir temas olması söz konusuolabilir. bunun kişiye yansıyan hiç bir belirtisi olmaz. Ancak 2. bir temasolduğunda, mesale bir sonraki gebelikte aşırı bir savunma sistemi devreyegirer. Bu, mevcut gebelikte büyük sorunlara yol açabilir. Basit bir iğneyaptırarak doğum veya kürtaj sonrası bu tür bir risk oluşumu engellenmiş vesavunma mekanizması devreye sokulmamış olunur.

Kürtajsonrası tekrar çocuğum olur mu ?

Elbette. Hemen bir sonraki yumurtlama döneminde, yanikürtajdan 15 gün sonra gebe kalma ihtimali başlar. Uzun süreli hasar oluşmasıçok ender görülen bir durumdur. Her ameliyatta olduğu gibi kürtaj işleminde detecrübeli hekim seçilmesi bu sebepten ötürü önemlidir.

Sık kürtaj olmakriskli midir?
Kürtajbir aile planlaması, korunma yöntemi olarak görülmemelidir. Ancak zorunluhallerde ve planlı olmayan bir gebelik meydana geldiğinde yapılmalıdır. Vakumaspirasyon yöntemiyle sterilite kurallarına uyulduğu takdirde önerilmemeklebirlikte, fazla sayıda kürtaj olmanın doğurganlık üzerine olumsuz etkisiyoktur. Günümüzde hijyenik bir ortamda ve uygun teknikle tecrübelihekimlerce yapılan kürtajlarda ilk gebelik de olsa işlem sonrası komplikasyonoluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla sorunsuz yapılan vakumaspirasyon yöntemiyle uygulanan bir kürtaj operasyonunun sonraki gebeliklerüzerinde olumsuz bir etki yaratma olasılığı son derece düşüktür. Burada enönemli husus gebelik haftası ve işlemi yapacak olan kadın doğum uzmanınıntecrübesi ile güvenilirliğidir. Bizim kullandığımız yöntem vakum küreteajyöntemidir.

Bakirelerde kızlıkzarına zarar vermeden kürtaj yapmak mümkün müdür ?

Bakire genç kızların, üstüne boşalmayoluyla kızlık zarı bozulmadan da gebe kalmaları mümkündür. Ancak kürtajsırasında vajinaya spekulum adlı alet konulduğu için her zaman kızlık zarıkorunmayabilir. Sadece esnek, ilişkiye müsait zar tipleri zarar görmeyebilir.Bunu önceden anlamak mümkün değildir.

Daha önce kürtajyapıldığının anlaşılması mümkün müdür ?

Kürtajdan4-6 hafta sonra yapılan jinekolojik bir muayenede kürtaj işlemininyarattığı etkiler tümüyle silinmiş durumdadır. Kimse sizin daha önceden böylebir operasyon geçirdiğinizi anlayamaz.

Kimler kürtajolabilir ?

Ülkemizde son adetin ilk gününden hesapedilerek 10. gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde kürtaj tümüyle yasaldır.Evli olan kadınlarda eş, imzalı onay vermelidir. Evli olmayan kadınlar, kendiistekleri doğrultusunda işlemi yaptırabilirler. 18 yaşın altında olan kızçocuklarında evli olsun veya olmasın ebeveynin imzalı onayı alınır. 16yaşın altında gebeler ise kabul edilmemektedir. Savcılığa başvurulmasıgerekmektedir.

Kürtajdan sonra ne kadar süre cinsel ilişki,tamponkullanımı, yüzme ve spor yasağı vardır ?

Kürtajdan sonraki 1hafta süreyle cinsel ilişki ve yüzme yasaktır. Tampon da kullanılmamalıdır.Duş, spor ve iş hayatına geçiş aynı gün içinde bile mümkündür. Çoğu kadın içinkürtaj sonrasının adet döneminden farkı yoktur.

Gebeliğe bağlı bulantı ve göğüslerde dolgunluk nezaman geçer ?

Gebeliğin haftasınabağlı olarak, kanda gebelik hormonunun düşerek sıfıra gelmesi ve buna bağlışikayetlerin yok olması bir kaç hafta alabilmektedir.

Kürtajdan sonra izin ya da rapor gerekli midir ?

Genellikle kürtajdanhemen sonra hızlıca kendinize gelir ve iyi hissedersiniz. Ancak kürtaj sonrasıgünü dinlenerek geçirmeniz önerilebilir.

GENEL KOMPLİKASYONLAR NELERDİR ?

Ağrı:
Kürtajişleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile deyapılsa) kasıklarda adet sancısı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilksaatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecekkadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrıgörülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.

Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir miktar (adetkanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır veilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanamatoplam 3-5 gün en fazla 1 haftada biter. Bazı hastalarda kürtaj günündensonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak içinherhangi bir ilaç gerekmez, zamanla kendiliğinden azalacaktır. Eğer günlergeçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrarbaşvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırıkanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ileparça temizlenecek ve kanama duracaktır.

Bulantı – kusma:
Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çoknadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmeznormalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanızgerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın açkarnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.

Adet gecikmesi (adet olamama) ve adetdüzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle 30-40 gün sonra görülür. Dahasonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıklagörülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğine neden olmaz. Hastanın kürtajdanönceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.

Akıntı, kaşıntı ve koku:
Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırasındavajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasınıbozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil,kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdansonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovülşeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.

Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veyabaşka bir enfeksiyon gelişirse işlemden 1-2 gün sonra ateş yükselmesigelişebilir.

Bunların dışında ishal,kabızlık, baş ağrısı, yanlarda ağrı, mide ağrısı gibişikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir. Antibiyotik kullanımına bağlıolarak da gelişebilir.

Kullanılacak İlaçlarve kontrol muayenesi :

Kürtaj işleminden sonra genelliklehastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Hastagenellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırıağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. Ateş deciddi bir enfeksiyonun göstergesi olabilir. 3-5 gün süren hafif ağrı ve enfazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece 1-2 günsürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır. Kürtajınyapıldığı gün duş alabilirsiniz. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanılmamalıdır.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlardahemen doktora başvurmalısınız:

Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrıve kramplar olursa
Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
Kürtaj sonrası günlerde kötü kokuluaşırı akıntınız olursa
Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesinerağmen kanama azalmazsa veya artarsa